sobota, 4 października 2014

Deserowe racuszki

Składniki:

1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki gęstego, kwaśnego mleka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 mała jajka lub jedno duże
2 płaskie łyżki cukru pudru
olej do smażenia

ok. 4-5 gałek ulubionych lodów
mus malinowy
mięta do dekoracji

Mleko przelać do miski, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz jajka, wszystko razem dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcjami ciasto, formując racuszki i smażyć je z obu stron do zrumienienia.

Nakładać na talerzyk po 3 racuszki, polać je musem malinowym, dodać gałkę lodów. Przystroić listkiem mięty.



1 komentarz:

Ocet jabłkowy pisze...

tak na szybko po powrocie z pracy... dobry pomysł.