Składniki:
500 g mielonego mięsa
jajko
starta skórka z cytryny
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
2-3 łyżki bułki tartej
sól
czarny pieprz
olej
Sos:
pomidory z puszki
cebula
czosnek
sól
czarny pieprz
cukier
Mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i startą skórkę z cytryny. Wbijamy jajko. Dorzucamy drobno pokrojoną zieleninę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy bułkę tartą (ilość zależy od konsystencji mięsa). Formujemy małe kulki. Smażymy je do momentu karmelizowania się skórki. Cebulę, pomidory kroimy w kostkę. Cebulę lekko podsmażamy, dodajemy do pulpecików. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy kilka minut (do momentu powstania gładkiego sosu). Doprawiamy według uznania. Pulpeciki podajemy z ulubionym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz