Składniki:
60 dkg mąki
1 kostka margaryny
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
20 dkg cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 dużych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
bułka tarta do posypania
lody waniliowe (lub inne jakie lubisz ;))
mięta do dekoracji
sos czekoladowy
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Margarynę posiekać nożem na drobne kawałki, połączyć z mąką. Dodać żółtka, jajko, śmietanę, cukier i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie wyrobić i podzielić na dwie części. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Ciasto rozwałkować ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Cisto nakłuć widelcem i posypać bułką tartą (nadmiar wysypać). Na ciasto wyłożyć jabłka i posypać cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na jabłka, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni ok 40 min.
Ciepłą szarlotkę polać sosem czekoladowym i podawać z lodami.
2 komentarze:
połączenie bardzo ciekawe. na zimno i na słodko.
Ciepła szarlotka z lodami... Czy może być coś lepszego? :)
Prześlij komentarz