sobota, 2 sierpnia 2014

Czas na faszerowaną cukinię

4 średniej wielkości cukinie
50 dag mięsa (gotowane, pieczone)
15-20 dag ryżu
cebula
tłuszcz
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra
tarty ser

Cukinie umyć, rozciąć na dwie części, wydrążyć miąższ.
Ryż ugotować na sypko.
Cebulę pokroić, zrumienić na tłuszczu.
Mięso zmielić w maszynce, dodać ryż,cebulę. Doprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać ( jeśli masa jest za sucha dodać trochę bulionu).
Napełnić cukinię farszem, ułożyć na blaszce, posypać startym serem, podlać wodą. Piec do momentu aż cukinia będzie miękka.
Podawać polaną np sosem pomidorowym.

Przed zapiekaniem


I po zapiekaniu


Kotleciki z cukini

2 średniej wielkości cukinie
sól
pieprz
mąka pszenna
2 jajka
mleko
bułka tarta
olej do smażenia

Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w krążki (jeśli pestki są twarde usuwamy miąższ).
Plasterki oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
Następnie panierujemy najpierw w mące, potem w jajku rozbełtanym z mlekiem, na koniec w bułce tartej.
Krążki smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

 Takie placuszki to prosty sposób na smaczną przekąskę.


Zupa krem z cukini

2 średniej wielkości cukinie
3 marchewki
2 średnie cebule
2 łyżki masła
1 l bulionu
2 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
Cebulę obieramy i szatkujemy, podsmażamy na maśle (najlepiej w garnku w którym będziemy gotować zupę).
Do cebuli dodajemy cukinię, marchewki, zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. (20 min). Doprawiamy do smaku. Całość dokładnie miksujemy.



Gyros

1 kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy
2 piersi z kurczaka
3/4 słoika ogórków konserwowych
przyprawa GYROS
majonez
2 sosy sałatkowe włoskie
duża cebula
1-2 ząbki czosnku

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać 1/2 paczki przyprawy GYROS i trochę oleju, odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Następnie wrzucić na patelnie i usmażyć na złoty kolor.
Kapustę pekińską umyć, pokroić, dodać kukurydzę, drobno pokrojone ogórki konserwowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
Następny krok to dodanie przestudzonego kurczaka do sałatki oraz czosnku (np wyciśniętego przez praskę). Na koniec mieszamy 2 sosy sałatkowe zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, dodajemy do sałatki wraz z 4 dużymi łyżkami  majonezu. Całość dokładnie mieszamy.


piątek, 1 sierpnia 2014

Orzeźwiająca sałatka

1/2 arbuza
200 g brzoskwiń
150 g winogron
2 łyżki rodzynek
bita śmietana
mięta do ozdoby

Z arbuza wyjąć miąższ (za pomocą łyżeczki do wydrążania). Brzoskwinię pokroić w kostkę. Winogrona przekroić na pół. Wszystkie owoce wymieszać. Wy porcjować sałatkę, posypać rodzynkami, na wierzch dodać bitą śmietanę i listek mięty.




Naleśniki kawowe

  • mąka [1.5 szklanki]
  • jajka [2 szt.]
  • mleko [2 szklanki]
  • kawa [3 łyżeczki] (rozpuszczalna)
  • kakao [4 łyżki] (czubate - rozpuszczalne)
  • sól [1 szczypta]
  • serek homogenizowany [0.5 l] (np. waniliowy )
  • olej (do smarowania patelni)


Robimy ciasto naleśnikowe: jajka należy rozbełtać, cały czas mieszając dodać mleko, powoli mąkę, sól, kawę rozpuszczalną i kakao. Dokładnie wymieszać.

Ciasto odstawiamy na 15min aż spęcznieje.

Patelnie rozgrzewamy, cienko smarujemy olejem. Wlewamy porcję ciasta równomiernie rozprowadzając je po całej patelni. Smażymy z 2 stron cienkie naleśniki.

Przed podaniem nakładamy na każdy placek po 2 czubate łyżeczki serka, składamy np w kopertę, jak krokieta, rulonik, co nam przyjdzie do głowy.

Podając można z wierzchu posypać naleśniki odrobiną kakao albo startą na małych oczkach czekoladą.





Pierogi z jagodami

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli
ok. 1 szklanki letniej wody
jagody (mogą być mrożone, ze słoika, świeże)

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.

Cisto podzielić na części, rozwałkować. Z ciasta wykrawać np. szklanką krążki.

Na krążkach ciasta ułożyć jagody, zlepić pierogi.
Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju (kluski się nie zlepią).
Gotować do momentu gdy ciasto na złączeniu stanie się miękkie.

Podawać polane sosem.