wtorek, 15 kwietnia 2014

Ciasteczka cytrynowe

Składniki:

Ciasto:
175 g masła
1/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z cytryny

Krem:
60 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny

Piekarnik rozgrzać do tem. 170C. Miękkie masło, cukier puder i skórkę z cytryny przełożyć do dużej miski i ubić mikserem na puszystą masę. Do masy dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać.

Masę maślaną przełożyć do rękawa i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie okrągłe ciasteczka. Piec ok 12-14 min. na złotobrązowy kolor.

Składniki kremu ubić na gładką puszystą masę. Smarować ciasteczka i sklejać po dwa.


poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Ciasto francuskie


  1. Ciasto francuskie idealnie nadaje się do nadziewania szynką, serami, owocami, grzybami.
  2. Gęste nadzienie jest gwarancją dobrego wypieku.
  3. Brzegi ciasta francuskiego pozostawiamy do sklejenia, tak aby nadzienie nie wypłynęło.
  4. Dla zapewnienia złocistego koloru, ciasto smarujemy żółtkiem, białkiem.
  5. Jeżeli używamy gotowego nadzienia - skraca się czas pieczenia.
  6. Poprzez nakłucie widelcem ciasto będzie bardziej puszyste.
  7. Ciasto idealnie nadaje się do formowania wiatraczków, ślimaczków, roladek.