środa, 22 stycznia 2014

Kopytka z gulaszem warzywnym

Kopytka

Składniki:

50 dag ziemniaków ugotowanych
2 jajka
3 szklanki mąki tortowej
4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, dodać mąkę, doprawić solą i dokładnie wyrobić masę, tak żeby nie przyklejała się do rąk. Z ciasta uformować wałki i pokroić je na kawałki ok. 2 cm grubości. Kopytka włożyć na wrzątek z dodatkiem soli i łyżki oleju. Odcedzić, gdy wypłyną na wierzch.


Gulasz warzywny

Składniki:

1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 duże marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
1 łyżeczka vegety

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę, rozdrobniony czosnek. Następnie dodajemy starte warzywa, mieszamy, doprawiamy solem i pieprzem. Dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, vegetą i dusimy 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Na talerz wykładamy ugotowane kopytka. Na nie kładziemy przygotowany gulasz warzywny.

SMACZNEGO!!!




Kluseczki z truskawkami alla Makoty

Składniki:

60-80 dag truskawek (świeże, mrożone lub z kompotu)
80 dag ziemniaków (najlepiej mączyste)
25 dag mąki pszennej
1 jajko
sól
kwaśna śmietana
bułka tarta
starte orzechy włoskie

Wykonanie:

Jeśli mamy mrożone truskawki, przełożyć na sito, by się rozmroziły.
Jeśli używamy truskawek z kompotu, należy je starannie odsączyć z soku.
Świerze truskawki należy dokładnie umyć.

Ziemniaki umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy ostygną, obrać, zmielić lub przecisnąć przez praskę, połączyć z jajkiem, szczyptą soli i przesianą mąką, dokładnie wyrobić.

Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 3 cm, kroić na kawałki ok. 3 cm. Kawałki rozpłaszczyć na placuszki i układać na nich truskawki, posypać 1/2 łyżeczki cukru, sklejać dokładnie. Wrzucać na osolony wrzątek. Gdy wypłyną, gotować ok. 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową.

Bułkę tartą, posiekane orzechy zrumienić na patelni, polać gotowe kluseczki.

RADA: 

Kluseczki podawać z śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. Można je też ozdobić świeżymi owocami, listkiem mięty.  




sobota, 18 stycznia 2014

Gołąbki alla Makota

Składniki:

1 nieduża główka świeżej kapusty
40 dag ryżu
40 dag ugotowanego mięsa
1 cebula
tłuszcz
sól
pieprz

Wykonanie:

Główkę kapusty sparzyć w osolonej wodzie z 2 łyżkami oliwy. Następnie usunąć głąb i rozłożyć liście, ścinając ich twarde części. Ryż ugotować na sypko. Mięso zmielić w maszynce. Cebulkę pokroić i usmażyć.
Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli masa jest za sucha można dodać trochę rosołu. Układać nadzienie na przygotowanych liściach kapusty, złożyć brzegi do środka i zwinąć w rulon. Gołąbki ułożyć w rondlu, zalać rosołem i dusić. Podawać polane sosem.

SMACZNEGO!!!


Na zdjęciu Gołąbki z sosem pomidorowym.